top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLieke Koenders - Frencken

Zeg nou maar dat je spinazie eet


08-04-2021


We zijn al een tijdje op zoek naar de, volgens jongeren, belangrijkste kenmerken van iemand die hen écht goed kan helpen. Waaraan moet je volgens hen voldoen wil je schoenveterwaardig zijn. Heb je geen idee wat schoenveterwaardig is? Kijk dan even hier: https://deschoenveterclub.nl

Na de oproep allerlei kenmerken te noemen van iemand die voor jou schoenveterwaardig is zijn we tot een mooi lijstje gekomen. Met alleen het lijstje komen we niet weg. Is ook zonde, want de onderbouwing per kenmerk is te mooi. Juist de onderbouwing laat zien dat de kern van iedere schoenveterwaardige menselijkheid is.

Met stip bovenaan staat het gevoel voor humor. Waarom eigenlijk? Nou omdat het soms al zwaar genoeg is en humor dan licht en lucht brengt. Humor is trouwens een tweerichtingweg: alleen lachen om grapjes van je cliënt is onvoldoende. Eigen humor is ook belangrijk: het zorgt ervoor dat je menselijk bent.

En dan komen we meteen bij het tweede kenmerk: echt contact maken. Dat doe je bijvoorbeeld als je foute grappen maakt, vertelt hoe je kinderen heten of aankondigt dat je die avond spinazie krijgt. Echt contact maken is zo makkelijk nog niet. Het vraagt een open hart, kwetsbaarheid, een beetje onnozelheid op zijn tijd misschien zelfs. Maar vooral heel veel gewone interesse in diegene die tegenover je zit.

Een derde kenmerk: dingen niet snel gek vinden. Iedereen heeft zijn gekke dingen. Ja, de een misschien wat extremer dan de andere, maar we hebben allemaal onze neuroses, onze rare dingetjes, onze angsten. Laten we daar niet teveel van vinden. Want dan ontstaat ruimte voor een gesprek. Een gesprek ontstaat niet wanneer je het gevoel hebt hele rare dingen te doen waar een ander ook nog iets van vindt. Een van de jongeren die ons input gaven verwoorde het heel mooi:

“Het helpt mij als een hulpverlener persoonlijke gebreken deelt, dan voel ik me normaal”

En ten slotte voor wat betreft deel1 is zeggen dat je iets niet weet. Heel moeilijk. Heel belangrijk. Waarom? Ook weer die menselijkheid. Je bent geen machine, geen wandelende encyclopedie. Je bent een mens wat een ander mens wil helpen zich beter te voelen. Als professional ben je niet opgeleid om het niet te weten, maar toch komt het voor dat je het niet weet. Dat zeggen geeft weer die nodige licht en lucht. En als je daarbij ook nog de belofte kunt doen wel samen naar een antwoord te zoeken krijg je een schoenveter met een gouden randje.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Noet

Comments


bottom of page