top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLieke Koenders - Frencken

Ik wil dat zachtheid wordt omarmt

Ik wil dat zachtheid wordt omarmt, wordt geïmplementeerd, in al onze werklevens en privélevens. Het brengt teveel positiefs, teveel oplossingen en teveel ander goeds om tevreden te zijn met één post op LinkedIn. Maar dan zal ik concreter moeten worden. En laat dat een van mindere talenten zijn. Dus een poging, waarbij ik opensta voor feedback. Wel een beetje aardige als het kan. Dat is ook zachtheid zullen we maar zeggen.


Maar wat zie ik dan als zachtheid? Of eigenlijk als de soft skills waarmee zachtheid ontstaat?


Ik ben vast nog niet volledig, maar het rijtje hieronder is een mooie start denk ik. Een rijtje om je op het strand over af te vragen wanneer je dit kan of doet:


- Een eigen mening hebben en uitspreken. Ook als je daarvoor diep moet zuchten omdat je de enige bent met die mening. Maar altijd met open vizier en met respect voor de ander.

- Nee zeggen als dat moet, maar wel contact blijven houden.

- Niet dwepen met de ellende van een ander (of van jezelf ;)), maar er wel zijn. En blijven. Open en nieuwsgierig. Kleine gebaren doen wonderen.

- Goed zorgen voor jezelf. En dus weten wat je nodig hebt om je goed te voelen.

- Echt, ECHT, luisteren. Niet vinden, niet invullen, maar open vragen stellen.

- Snappen dat jouw perspectief echt anders is dan dat van de ander. En dus gewoon vragen hoe iemand anders iets ziet.

- En gewoon vriendelijk zijn. Mensen zíen. Ook als het vroeg in de ochtend is en het regent.


Dit vraagt nogal wat zelfkennis, discipline en zeker ook een kalm brein. Maar als het lukt… Dan is het feest hoor. Heb je punten die aandacht vragen? Is heel normaal. Heb ik ook in overvloed.


De zon schijnt èn het stormt vandaag. Dat is eigenlijk best een mooie metafoor voor het leren van zachtheid. Mijmer ze zou ik dus zeggen.


O ja! en denk je nou: leuk hoor dit allemaal, maar wat is nou eigenlijk de wetenschappelijke basis hiervan? DM me even, dan stuur ik je die. Is er namelijk in overvloed :).


En toch nog een laatste o ja: een zonnige foto van mezelf, genomen door mijn allerliefste en knapste, jongste dochter. Toen ik niet keek, maar zij wel.14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page