top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLieke Koenders - Frencken

Het implementeren van zachtheid


19-11-2022


Gisteren vroeg iemand mij wat ik eigenlijk doe. Dat vind ik altijd een moeilijk te beantwoorden vraag waar ik vaak wat mompelend op reageer met de combinatie van de wereld mooier maken, projecten en noodzakelijke verandering. Zij die het me vroeg nam daar geen genoegen mee. Ze vroeg door: ja maar wát doe je dan precies? Toen ik haar concreet ging vertellen wat ik deed zei ze: O dus eigenlijk implementeer jij zachtheid. En toen dacht ik: verrek. Inderdaad. Ik geloof dat ik dat doe. Vervolgens vroeg ze: maar waarom doe je dat eigenlijk dan? Ja ze was een doorbijtertje… Ik kon toen niet anders dan zeggen dat ik er heilig van overtuigd ben dat alleen die houding ons uit het wij-zij, de verdeeldheid, de eenzaamheid en onvrede van dit moment kan trekken. Pas als er zachtheid is tussen mensen is er ruimte om samen verder te komen zei ik. Ik sloot af met: als we allemaal wat meer zachtheid zouden inbrengen zou het vanzelf weer wat meer gaan stromen in dit land. En in deze wereld.


Dit gesprek bleef maar door mijn hoofd spoken. En zeker dat implementeren van zachtheid. De combinatie van die tegenstrijdige woorden. Want natuurlijk vroeg ze me daarna ook nog wat zachtheid dan inhoudt. Ik vertelde: zachtheid betekent niet sufheid, niet grenzeloos meegaan in het leed van anderen. En ook niet het snotterig, blubberig praten over gevoelens zonder dat je precies zegt wat je bedoelt en wat je nodig hebt. En het is zeker niet alleen iets vrouwelijks. Zachtheid heeft juist ook mannelijkheid nodig. Zachtheid is de magie van vriendelijkheid. Het betekent zorgen voor en het respecteren en zien van jezelf en de ander. Het vraagt echt jezelf durven en willen zijn, zelfs als de omgeving eigenlijk iets anders van je vraagt. En juist dat maakt het implementeren van zachtheid moeilijk. En hoe minder gangbaar zachtheid is voor een omgeving of een positie, hoe moeilijker het is deze te implementeren. En hoe harder het nodig is.


Zachtheid betekent namelijk soms ook niet meegaan in de mening van de groep, blijven kijken als anderen wegkijken en je mond open doen als je voelt dat je dat moet doen. Zachtheid is een houding die moed en doorzettingsvermogen vraagt. Zachtheid is grenzen, uitspreken, is echt, is mee- of tegen zijn, is zorgen maar niet overnemen en is warmte brengen maar ook duidelijkheid.


Iedereen heeft een talent voor zachtheid. En het leven heeft de gave om zachtheid te laten verharden. En als wij een mooiere wereld willen, voor onszelf en onze kinderen, dan is het onze taak onze eigen zachtheid te (her)ontdekken en te implementeren. Ik ben ermee bezig en word er steeds beter in. Ik hoop dat jij met me mee wilt doen.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page