top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLieke Koenders - Frencken

Zachtheid als antwoord tegen polarisatie en conflict

Ik mijmer nog even zoetjes door over zachtheid en het antwoord dat dat kan geven tegen polarisatie en conflict. In je relaties, in je werk en dus, ja laten we maar groot denken, in de wereld. En toen dacht ik: ja maar HOE doe je dat dan met die zachtheid? Het is namelijk nogal veel makkelijker gezegd dan gedaan, dat zacht blijven als het ingewikkeld wordt. Ik vond bij mezelf 8 stappen naar verzachten. Evalueren was de eerste.


Ik ben er namelijk al jaren scherp op of het me lukt om zacht en open te blijven wanneer het complex wordt. Zowel zakelijk als privé. Op iedere plek waar relaties een rol spelen. Eigenlijk overal dus. Wanneer schiet ik vol in mijn beschermingsmechanismen? Wat houdt me vriendelijk? En wanneer wordt ik een kleine heks?


Ik ben zeker nog geen meester in verzachting en mijn soft skills zijn de ene dag beduidend beter dan de andere. Maar ik weet ondertussen wèl dat het enorm helpt als ik mezelf af en toe evalueer op twee punten: lukt het me om zacht te blijven? En lukt het me te ontharden?


Dat zijn verschillende dingen. Zachtheid zit in vriendelijkheid en empathie. Naar jezelf en naar anderen. En ontharding zit in het afstormen op je lievelingsafweermechanisme, in mijn geval bijvoorbeeld rationaliseren, maar daar vervolgens omheen rennen. Terwijl ik af en toe evalueert op die twee punten, verzachting en ontharding, leer ik zoetjes aan steeds meer die kleine heks op de achtergrond te zetten. Hoewel ook zij soms best lief is. En dat vinden van jezelf is ook zachtheid.


En dit plaatje? Een poging om evalueren in beeld te brengen. Ja ik weet het, hier zit ruimte voor verbetering.3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Noet

Comments


bottom of page