top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLieke Koenders - Frencken

Niet de beste ruziemaker

Ik geloof niet dat ik de beste ruziemaker van Nederland ben. Sterker nog, als ik ruzie kan vermijden zal ik dat doen. Confrontaties, harde woorden, ik ben er niet goed in. Zal wel iets met die Vlaamse moeder van me te maken hebben. Het rare, áls ik dan bots dan bots ik meteen lekker hard. Dan ga ik razendsnel van 0 naar 100. Zo ook vorige week. In een online vergadering. De agenda was complex want het ging over jongeren met een verstandelijke beperking en hun zoektocht naar woonplekken.


Ik voelde me al snel onder druk gezet en eigenlijk ook niet eerlijk behandeld. En daar ging ik: harder praten, handgebaren erbij en een boze blik. Vooral dat laatste lukte boven verwachting goed zag ik in het scherm. Alles dus om mijn gelijk maar te halen….


Werkte dat? Voor geen meter. Het object van mijn boosheid, ik mag hem supergraag, knalde even hard terug. Weg inhoud, weg doel van het gesprek, weg oplossingen…


Wat nou als ik bij machte was geweest éven geen gelijk te willen hebben? Als ik had gezegd joh laten we zo bellen? Of: als ik gewoon even mijn mond had gehouden? Dan was er een beter resultaat geweest. 100%. Het had geholpen als ik had geweten dat ik verhardde tijdens het gesprek. Als ik had gemerkt dat er een knoop in mijn maag kwam. Omdat ik me klem gezet voelde. Wanneer ik mezelf vervolgens een beetje tot rust had kunnen brengen. En wat oog had kunnen blijven houden voor het perspectief van hem aan de overkant.


Als dat allemaal was gelukt hadden we niet zonder resultaat en met veel chagrijn de meeting afgesloten.


En het helpt ook om nu achteraf te bedenken dat het toch ook leerzaam was. En dat we alletwee deden wat we die dag konden.


En tadaa daarmee heb ik meteen een kleine handleiding voor mezelf gemaakt voor verzachting in ingewikkelde situaties:


1. Situatie herkennen

2. Voelen dat je verhardt

3. Beetje zacht toevoegen aan jezelf naar jezelf

4. Even aan het perspectief van de ander denken

5. En dus naar hem of haar ontharden

6. Diep zuchten

7. Zeggen: joh laten we even bellen ;)

8. En jezelf niet affakkelen als dat niet altijd lukt


Eenvoudig, maar niet makkelijk.7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Noet

Comments


bottom of page