top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLieke Koenders - Frencken

Bijna Sinterklaas

Om de hoek bij mij is een supermarkt. Zo’n dorpsige waar je de verhalen van mensen kent. Van die ene die gescheiden is en die andere die net teveel drinkt.


En waar je weet wie het financieël goed heeft en wie zijn kinderen eigenlijk geen Sinterklaaskadootjes kan geven. Niet omdat ze dat zeggen, maar omdat je het voelt bij het afrekenen. Omdat dat gehakt weg wordt gelegd om die fles cola mee te kunnen nemen. Zo’n supermarkt.


Rond Sinterklaas gebeurt er altijd iets bijzonders daar. Onzichtbaar maar heel merkbaar. Dan maakt de supermarktmanager een lijstje van mensen die het gehakt wegzetten. Nog op een papiertje en met een potloodje. Echt. Zijn rode wangen en beetje stuurse blik mag je er zelf bij bedenken.


Is dat lijstje eenmaal af dan maakt hij voor iedereen op het lijstje een doos met pepernoten, taaitaai en natuurlijk die cola. Daarna loopt hij de straat in, steekt zijn hoofd om de hoek bij zijn collega-ondernemers, knikt even en zegt: het is weer zover. 27 dit jaar.


En vervolgens komt er een stroom van kadootjes, spullen, lekkere dingen op gang vanuit die andere ondernemers naar die 27 dozen.


4 december gaan die 27 dozen zonder dat iemand het hoeft te weten naar 27 gezinnen. Ze worden op de stoep gezet en er wordt aangebeld. Voor de deur open gaat, is hij al weg.


En zo klein kan iets groots zijn. We kunnen allemaal blijven praten over de schande van armoede. Wat heel terecht is. Maar we kunnen ook gewoon iets kleins doen toch? Ik geloof heilig in het adagium Groot Denken, Klein Doen. Alleen dàn komt er beweging.


Wat nou als al die 6400 supermarktmanagers van Nederland dit jaarlijks doen? En als hun franchisegevers erachter dit zouden stimuleren? Dat zijn toch dik 172.000 pakketten.


Misschien dat het wel al gebeurt eigenlijk. Zonder dat wij het weten. Dat zou pas echt cool zijn.


En hoe het komt dat ik dit wel weet eigenlijk? Omdat het me is ingefluisterd toen ik over Henk vertelde. Dat ik het mocht vertellen, maar dan wel anoniem. Die stuurse blik is eigenlijk een verlegen en bescheiden blik dus.


Bij deze ;)
48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Noet

Comentários


bottom of page